Yamaç Paraşütü Başlangıç Eğitimi
Yamaç Paraşütü Orta Seviye Pilot Eğitimi
Eğitim Bölgesi
Yamaç paraşütü eğitiminin bu aşamasında kursiyere farklı uçuş bölgelerinde eğitim verilerek uçuş tecrübesini arttırmak amaçlanır. YP Başlangıç Eğitimi'nde irtifa uçuşlarının yapıldığı Sakarya'nın Serdivan ilçesinde bulunan Kırantepe'nin yanında Bolu, Denizli ve Ölüdeniz gibi farklı bölgelerde yapılan uçuşlarla kursiyerin kendi uçuş sorumluluğunu alması sağlanır.
Kırantepe 240 metre yüksekliğinde, kuzey, kuzey-batı, kuzey-doğu yönlerine uçuş veren, orta seviye pilot eğitiminde temel ve gelişmiş yelken uçuşu, termiğe giriş eğitimleri, hedefe yaklaşma teknikleri ve tepeye iniş çalışmalarının güvenli bir şekilde yapılabildiği bir uçuş bölgesidir. Eğitim boyunca yapılacak uçuşların büyük çoğunluğu bu gölgede gerçekleştirilmektedir.
Bolu/Abant, Denizli/Pamukkale ve Çökelez, Fethiye/Ölüdeniz’de bulunan farklı irtifalardaki uçuş bölgelerinde kursiyerin tecrübesi arttırılır.
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Eğitim Tarihleri
- Sat, Mar 06Serdivan
- Mon, Apr 26Serdivan
- Mon, May 31Serdivan
- Mon, Jun 28Serdivan
- Mon, Aug 02Serdivan
- Tue, Aug 31Serdivan
- Mon, Sep 27Serdivan
Katılım Şartları
Eğitimin bu aşamasına katılabilmek için aşağıdaki koşulların sağlanmış olması gerekir;
-
Yamaç paraşütü Başlangıç Pilot (P2) Eğitimi’nin başarıyla tamamlanmış olması
-
Uçuşlarda kullanılacak yamaç paraşütü için üretim tarihi 2 yılı geçmiş veya uçuş saati 100:00 saati geçmiş olanların, bakım merkezimizce genel bakımlarının yapılmış ve uçuşa elverişlilik onaylarının verilmiş olması
-
Yedek paraşütün kurs başlangıç tarihinden geçerli olacak şekilde son 6 ay içerisinde yetkili kişilerce katlanmış olması
-
Uçuşlarda kullanılacak harnesin hız sistemi ve trapez bağlantılarının bulunması.
Eğitim Programı
Yamaç paraşütü eğitiminin bu aşamasında kursiyerin tecrübesini kademeli olarak arttırmak için toplamda 40 sorti / 15:00 saat uçuş eğitimi uygulamada 3 kur şekilde gerçekleştirilir.
Kursiyerin uçuş kayıtlarını düzenli olarak Airsports Pro programına ve uçuş defterine (logbook) kaydederek uçuş sorumlu öğretmenine imzalatması zorunludur.
1. Kur
Bu aşamada kursiyere 15 sorti uçuş süresince aşağıdaki eğitim maddeleri uygulatılır;
-
Teorik Dersler: Kursiyerler YP Başlangıç Pilot (P2) Eğitimi'nde anlatılan teorik derslere ilave olarak; YP Ekipmanları, Aerodinamik, Sevk İdare, Telsiz Konuşma Usulleri ve Meteoroloji gibi konularda daha ayrıntılı dersler alırlar. (Yapılacak olan yazılı sınavdan geçer not alınması zorunludur.)
-
İrtifa Süzülüş Uçuşu: YP Başlangıç Pilot (P2) Eğitimi'nde olduğu gibi kalkış, irtifa süzülüş uçuşu, iniş planlaması ve iniş şeklinde uygulanan 15 sorti uçuşun sonunda kursiyerin, kalkış öncesi hazırlıklar dahil olmak üzere tüm uçuş hazırlığı ve iniş planlamasını kendi sorumluluğunda yapabilmesi hedeflenmektedir. Yeterli görülen kursiyerin kayıtlarına kontrol öğretmeni tarafından “Kendi sorumluluğunda yalnız uçuş yapmasında sakınca yoktur” ibaresi yazılarak imzalanır.
2. Kur
Bu aşamada kursiyere 15 sorti uçuş süresince aşağıdaki eğitim maddeleri uygulatılır;
-
Ters Kalkış Çalışması: Kursiyerin kanat çekişi sırasında kubbe kontrolünü daha rahat yapabileceği ve bu sebeple daha güvenli olan, diğer taraftan da uygulaması daha fazla koordinasyon gerektiren ters kalkış tekniğini uygulaması için yer çalışmaları yapılır.
-
Temel Yelken Uçuşu: Ters kalkış ve iniş planlamasında herhangi bir eksiği kalmayan kursiyerler yamaç paraşütü sporunun en keyifli uçuş türlerinden biri olan ve uçuş sürelerini (minimum 02:00 saat) arttıracakları yelken uçuşlarına başlayabilirler.
-
Kulak Kapatma: Kursiyer bu aşamada irtifa azaltma hareketlerinden biri olan kulak kapatma manevrasını uygulamayı öğrenir. Yelken uçuş sırasında kazanılan irtifayı kaybetmek ya da hızlı şekilde gelişen olumsuz bir hava koşulunda bir an önce iniş planlamak için kullanılan bu yöntem en temel ve güvenli irtifa azaltma hareketlerinden biridir.
-
360° Dönüşler: Uygun irtifada olan kursiyerlere 360° dönüş çalışmaları yaptırılır. Bu dönüşler sırasında kursiyerler hem kanatlarının dönüş performansları hakkında tecrübe sahibi olur hem de temel yelken uçuşunda kullanacakları vücut ağırlığı kumandasına hazırlık yapmış olurlar.
-
Hız Sistemi Kullanımı: Hız sistemi (speed bar) ihtiyaç halinde yamaç paraşütünün A kolonları üzerine bağlı makaralar yardımı ile kursiyerin her iki ayağı ile kademeli olarak basıp, hücum açısını düşürerek ileri gidiş hızını + 5 km kadar artırabildiği bir sistemdir. Bu aşamada uygun meteorolojik koşullarda kursiyere hız sisteminin kullanımı uygulamalı olarak yaptırılır.
3. Kur
Bu aşamada kursiyerlere 10 sorti uçuş süresince aşağıdaki eğitim maddeleri uygulatılır;
-
Hedefe Yaklaşma Teknikleri: Bu aşamaya kadar yalnızca "Kapalı S" tekniğini uygulayarak iniş planlaması yapan kursiyerler bu kur ile birlikte değişken hava şartlarına, iniş bölgesine, rüzgar yönü ve şiddetine bağlı olarak farklı teknikler kullanarak iniş planlamaları yapmayı öğrenirler.
-
Gelişmiş Yelken Uçuşu: 2. Kurda uygulaması yapılan temel yelken uçuşunun ileri seviyesi olan bu aşamada kursiyerler minimum 03:00 saat dinamik kaldırıcıyı vücut kumandası ile daha etkili kullanarak sırt hattı yelken uçuşu yaparlar.
-
Tepe İnişi: Temel ve gelişmiş yelken uçuşları ile irtifa kazanmayı öğrenen kursiyerlere kalkış yapmış oldukları tepeye güvenli şekilde yaklaşma ve iniş yapma konusunda telsiz komutları ile uygulama yaptırılır.
-
Termiğe Giriş Eğitimi: Bu safhada amaç kursiyeri bir sonraki seviye olan P-4 Pilot eğitimine hazırlamaktır. Bu doğrultuda kursiyere minimum 02:00 saat uygun meteorolojik koşullarda termiğe giriş, termik içerisinde kaldırıcıyı kullanarak irtifa alma, rüzgar üstü-rüzgar altı gibi temel kavramlar anlatılarak uygulamalı uçuşlar yaptırılır.
Eğitimi başarıyla tamamlamış olmak için;
-
3 kuru başarıyla tamamlayan kursiyer "Temel Acil Durumlar – Basic SIV" çalışmasına katılır.
-
Temel Acil Durumlar çalışmasını da başarıyla bitiren kursiyer YP Orta Seviye Pilot (P-3) Eğitimi'ni tamamlamış olur.
Eğitim Ücreti
Yamaç paraşütü eğitiminin P-3 seviyesi için okulumuzun belirlemiş olduğu ücretler;
1 Ay Blok şeklinde uygulama için; 6.000 TL - (Temel SIV Ücretsiz)
3 Ay Aralıklı uygulama için; 6.000 TL + 2.000 TL (Temel SIV)
1 Ay Blok şeklinde uygulanacak eğitim ödemesi tek seferde, 3 Ay aralıklı uygulanacak eğitim için ise Temel SIV çalışması hariç 3 taksit şekilde talep edilir.
NOT: 3 kurun ardından Temel Acil Durumlar çalışmalarını da başarıyla tamamlayan kursiyerlerimiz, eğitim ücretine ek olarak THK bünyesine yapacakları bağış ile Türk Hava Kurumu (THK) ve Dünya Hava Sporları Federasyonu (FAI) onaylı Yamaç Paraşütü Orta Seviye Pilot Sertifikası ve Pilot Seviye Kartı sahibi olabilirler.
Sıkça Sorulan Sorular
Bu seviye eğitime katılmak için daha öncesinde bir eğitim almış olmam gerekiyor mu?
Evet, bu eğitim seviyesine katılabilmek için öncesinde YP Başlangıç Pilot Eğitimi'ni başarıyla tamamlamış olmanız gerekiyor.
Eğitime katılmak için kendi uçuş malzememi almalı mıyım?
İki seçeneğiniz var;
Eğitim süresi nedir?
Yamaç paraşütü eğitiminin bu seviyesinde, ulaşılmak istenen yeterlilik süre ile değil, kursiyerin yapmış olduğu uçuş sayısı ve uçuş süresi ile ölçülür.
Kurların sonunda Acil Durumlar çalışmasına katılmam şart mı?
Evet. YP Orta Seviye Pilot Eğitimi'ni başarıyla tamamlayıp THK ve FAI onaylı sertifika sahibi olabilmek için Temel Acil Durumlar çalışmasına katılmanız ve onu da başarıyla tamamlamanız gerekmektedir.
Eğitim sonunda alacağım sertifikanın geçerliliği nedir?
Kulübümüzün tüm eğitim seviyeleri sonunda verdiği sertifikalar Uluslararası Havacılık Federasyonu ve Türk Hava Kurumu onaylıdır ve süresiz geçerliliğe sahiptir.
Bu seviyeyi tamamladıktan sonra bir sonraki seviyeye geçmek için ne yapmalıyım?
Temel Acil Durumlar çalışmasını yaptıktan sonra herhangi bir süre ve uçuş şartı olmadan bir sonraki seviye olan YP Pilot Eğitimine geçebilirsiniz
Eğitimi gelirken getirmem gereken evraklar nelerdir?